Bodemsanering

Bodemsanering

De kwaliteit van de bodem heeft directe invloed op onze leefomgeving, veiligheid en gezondheid. Wanneer de bodem vervuild is, kunnen (her)ontwikkeling, gebruik of verkoop van een locatie in de knel komen. Op (oude) bedrijfsterreinen en in een stadskern is vaak sprake van verontreinigde grond en/of grondwater. Dit betekent dat bij het leggen van kabels en leidingen, funderingen voor wegen en nieuwbouw, specialistische begeleiding nodig is. Zo ook voor begeleiding van archeologisch onderzoek in historische binnensteden. Bodemsanering biedt uitkomst. Miltop zorgt ervoor dat verontreinigde locaties weer veilig, bruikbaar en toekomstbestendig worden.

Waarom bodemsanering?

  • Gezondheid en veiligheid beschermen: bodemverontreiniging brengt risico’s met zich mee voor mensen, dieren en het milieu. Schadelijke stoffen kunnen zich verspreiden via grondwater of dampvorming en zo gezondheidsschade veroorzaken.
  • Grond geschikt maken voor ontwikkeling: voor bouwprojecten of functiewijzigingen is een schone en stabiele bodem vaak een voorwaarde.
  • Voldoen aan wet- en regelgeving: bij ernstige verontreiniging, functiewijziging of aanvraag van een vergunning is bodemsanering vaak wettelijk verplicht.
  • Financiële en juridische zekerheid bieden: vervuilde grond kan leiden tot vertraging, waardevermindering of juridische obstakels. Door tijdig te saneren, helpt Miltop bij het creëren van duidelijkheid en waarde voor vastgoed, projecten of transacties.

De werkwijze van Miltop

Bij Miltop hanteren we een praktische en resultaatgerichte aanpak. Alles vindt plaats in eigen beheer of onder directe regie, zodat kwaliteit, veiligheid en voortgang goed bewaakt blijven. Op basis van een zorgvuldig bodemonderzoek stellen we een saneringsplan of plan van aanpak op. Dit stemmen we af met het bevoegd gezag en werken we verder uit in een milieukundig projectplan of uitvoeringsplan. Hierin staan onder andere de veiligheidsmaatregelen volgens CROW400 en de taken en verantwoordelijkheden volgens BRL-SIKB6000 en BRL-SIKB7000 centraal.

We verzorgen regelmatig de milieukundige en veiligheidskundige begeleiding tijdens bodemsaneringen. Soms voert een aannemer het werk uit met eigen personeel en materieel, terwijl wij toezien op de juiste uitvoering en alle aspecten van het Besluit bodemkwaliteit coördineren.

Daarnaast ondersteunt Miltop bij vergunningstrajecten en stemmen we alles zorgvuldig af met overheden. Tijdens de uitvoering houden we toezicht op veilige werkmethoden, correcte afvoer van verontreinigde grond en naleving van alle milieueisen. Na afronding stellen we een saneringsverslag op, waarmee wordt aangetoond dat de locatie veilig en geschikt is voor het beoogde gebruik.

Voor saneringen onder BRL-SIKB7000 werkt Miltop samen met zusterbedrijf Milieutechniek Brabant B.V., dat sinds 2020 verantwoordelijk is voor uitvoering volgens deze normen. Zo ben je verzekerd van een grondige en wettelijk conforme sanering.

Van vervuiling naar vooruitgang, samen met Miltop

Verontreiniging uit het verleden hoeft geen obstakel te zijn voor de toekomst. Met de juiste aanpak wordt het een kans om waarde toe te voegen, risico’s te beperken en verantwoording te ontwikkelen. Wij bieden een betrouwbare route naar een schone en veilige bodem.

Door te kiezen voor een deskundige en betrokken partner als Miltop, kunnen je rekenen op zekerheid, duidelijkheid en grip op het proces vanaf de eerste analyse tot aan het saneringsresultaat.

Waarom kiezen voor Miltop?

Met ruim 30 jaar ervaring weten we bij Miltop precies hoe we jouw organisatie het beste kunnen helpen. We leveren maatwerkoplossingen die écht werken en denken met je mee vanaf de eerste vraag tot het laatste meetpunt. Of het nu gaat om data, advies, systemen of trajecten zoals bodemsanering: je kunt rekenen op duidelijke inzichten, praktische oplossingen en betrouwbare ondersteuning. Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek om samen te kijken naar een passende aanpak voor jouw situatie.